Natuurvoeding; de basis

Wil je graag je voedingspatroon aanpassen? Natuurlijker eten en dus natuurvoeding onderdeel van je dagelijkse leven maken? Gaan voor natuurlijke voeding betekent niet meer klakkeloos consumeren. Je kiest voor voedsel dat mens-, dier- en milieuvriendelijk is ofwel je gaat voor eerlijke, verse, pure en biologische producten.

Vers

Kiezen voor vers betekent groenten en fruit in het seizoen kopen en eten. Afkomstig uit de volle grond en liever niet uit de verwarmde kas. Deze producten zijn voller van smaak en hebben een hogere voedingswaarde. Ze zijn geteeld in omstandigheden die het wezen van het voedingsmiddel zoveel mogelijk tot zijn recht laat komen. Dat betekent dus aardbeien eten in de zomer en niet in de winter. Daarnaast houd je rekening met waar een product vandaan komt. Denk regionaal en lokaal. Daardoor wordt de afstand van grond naar mond zo klein mogelijk en zijn er onder andere minder conserveringsmiddelen nodig.

Puur

Eet zo min mogelijk bewerkte producten en voeding waar allerlei (onnatuurlijke) zaken aan zijn toegevoegd. Producten die weinig bewerkingen hebben ondergaan behouden hun voedingswaarde en vitaliteit. Daarbij geef je je lichaam door voor puur te kiezen de juiste voedingsstoffen. Bovendien kost het verwerken van bewerkte voeding meestal meer energie dan het oplevert.

Eerlijk

Dit betekent kiezen voor producten die milieuvriendelijk en dus eerlijk zijn voor de aarde. Maar ook eerlijk voor mensen en dat wil zeggen: kiezen voor fairtrade. En eerlijk voor dieren! Door onder andere niet meer te kiezen voor de kiloknallers en vlees dat preventieve antibiotica bevat te weren. Kies als je vlees wilt eten voor gras gevoerd natuurvlees, liefst uit de regio. Het eten van vlees en vis kan je beperken tot enkele keren per week of, als je genoeg verteringskrachten hebt, helemaal weg laten.

Biologisch

Biologische landbouw en veeteelt worden gezien als de duurzaamste manier om voedsel te produceren. Biologisch-dynamische landbouw gaat echter nog een stapje verder. Biologisch-dynamische landbouw wil zeggen dat voeding 100% biologisch is maar dat er o.a. ook wordt gewerkt met een gesloten kringloop waarbij alle benodigde middelen zo veel mogelijk uit het eigen boerenbedrijf komen. Bijvoorbeeld het veevoer voor de dieren verbouwt de biologisch-dynamische boer zelf en de mest wordt vervolgens gebruikt voor bemesting van eigen grond. Daarnaast wordt er ingezet op verrijking van de bodem ipv uitputting. De kwaliteit van de bodem bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van de voedingsgewassen! Deze kwaliteit wordt oa versterkt door te werken met humusrijke compost. De BD boer bouwt zelf zijn of haar composthoop ieder jaar weer op. Zo krijgt elke boerderij zijn of haar eigen terroir. De humus die het oplevert houdt vocht vast, maakt de bodem luchtig, geeft de bodem veerkracht en houdt voedingsstoffen vast die het pas afgeeft als de plant er om vraagt. Zo groeien er evenwichtige planten op die vitaal zijn en vol levenskracht zitten.

Variatie

Variatie in je voeding voorkomt dat je tekorten van bepaalde vitamines of mineralen oploopt en zorgt er voor dat je darmflora optimaal wordt ondersteund. Kies bijvoorbeeld eens voor een ander soort graan, of gebruik bij elke maaltijd meerdere onderdelen van de plant; wortel, stengel, blad, bloem, vrucht en/of zaad. Varieer naast de basisproducten, zoals groenten, fruit en granen, bijvoorbeeld ook met zoetmiddelen, zout, kruiden en/of vetsoorten. Door verse producten van het seizoen te kiezen, ontstaat er haast vanzelf een gevarieerd voedingspatroon. Seizoensaanbod is vaak te herkennen aan de prijs van het product (lager) en de herkomst ervan (lokaal geproduceerd). Door het kiezen voor variatie wordt de wereld niet te eenzijdig belast en het zorgt voor een zo breed mogelijke inname van gezonde voedingsstoffen.

Nog meer…

Behalve de hierboven genoemde basisprincipes van natuurvoeding zijn er nog meer zaken waar je rekening mee kunt houden om je lichamelijk en geestelijk echt te voeden. Zo kan je je maaltijden bewust samenstellen, zonder kunstmatige toevoegingen en met aandacht bereid. Iedere maaltijd schenkt een nieuwe belevenis voor de ziel. Alle voedsel wordt beter verteerbaar wanneer de ziel ontvankelijk is voor datgene dat tegenover haar staat. Zo is eten eigenlijk een ontmoeting!

Kortom, natuurvoeding heeft alles te maken met een bewuste manier van voedselproductie en voedselkeuze. Een keuze voor voedingsmiddelen die echt voeden, die vitaal zijn en die mens en aarde verrijken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven