
Kinderen zijn heel verschillend in hun relatie tot eten; je hebt kieskeurige eters, de alleseters, de het liefst elke dag hetzelfde eters en de zoveel mogelijk variatie eters. Ook zijn er veel kinderen die een bepaalde gevoeligheid ten aanzien van enkele voedingsmiddelen ontwikkelen. Allergieën en intolleranties ontstaan meestal op jonge leeftijd. De huid, als ons grootste orgaan, laat vaak zien dat hier de vertering verstoord is. Hoe de spijsvertering van het jonge kind zich ontwikkelt, heeft zowel te maken met de manier waarop het in het leven staat als hoe het omgaat met datgene waarmee het in aanraking komt, dat wat van buiten komt. Met passende voeding kan je het kind hierbij ondersteunen.
Ieder kind leert verteren op een eigen manier. Met name de eerste zeven jaar zijn de organen die bij de vertering worden gebruikt nog sterk in ontwikkeling. Goede, herkenbare voeding versterkt de organen. Herkenbare voeding is voeding van natuurlijke en zo min mogelijk bewerkte oorsprong. Een heel deel van onze voeding is tegenwoordig bewerkt. Er worden synthetische stoffen aan toe gevoegd om het aantrekkelijk te maken. Zo kan een aardbeientoetje ruiken en smaken naar aardbei terwijl er geen aardbei in zit. De spijsverteringsorganen zijn er niet op gebouwd om deze stoffen te verteren. Ze vormen dan ook een belasting, met name voor de lever. Ook de grote hoeveelheden suikers, zout en conserveringsmiddelen die vaak worden toegevoegd vormen een belasting. Net als resten van bestrijdingsmiddelen. Deze reststoffen worden niet verteerd, maar worden opgeslagen in de lever. Jonge kinderen waarvan de organen nog in ontwikkeling zijn, zijn hier extra gevoelig voor. Zij krijgen al snel een te hoge dosis binnen. Om dit te voorkomen kan je het beste kiezen voor groente, fruit, brood en zuivel van biologische of biologisch-dynamische teelt.
In de leeftijd van 2 tot 12 jaar ontwikkelt het kind al een heel eigen eetpatroon. Dit zal vaak de rest van het leven min of meer vastgehouden worden. Het is een belangrijke periode om het kind kennis mee te geven over gezonde en natuurlijke voeding.
Heeft je kind moeite met het goed verteren van de voeding? Heeft het problemen met de spijsvertering, buikpijn, misselijkheid, winderigheid, verstopping of een afwijkende ontlasting? Zijn er allergieën of intolleranties of een vermoeden hiervan? Is er sprake van eczeem of een andere huidaandoening? Zijn er spanningen of terugkerende problemen gedurende de dag of tijdens het eten? Zijn er energiedips of stemmingswisselingen die mogelijk met het eten samenhangen? Is er sprake van overgewicht of ondergewicht?
Samen kijken we hoe de relatie van het kind met de voeding is, of het kind met smaak eet en het eten goed verteert. En hoe het kind beter in zijn of haar vel komt te zitten!